Opladen van uw auto
Een van de grote voordelen van een elektrische auto, is natuurlijk dat u hem makkelijk (en relatief goedkoop) gewoon thuis op kunt laden. U komt in de avond thuis, steekt uw auto in de oplader, en wanneer u de volgende ochtend weer naar uw werk moet, is de auto volledig opgeladen en kunt u er weer een flink eind mee op weg. Maar wat als uw auto onderweg leeg raakt? Geen paniek, er zijn genoeg plekken waar u uw elektrische auto onderweg op kunt laden. Wij vertellen in dit blog meer over de laadpaal thuis, de oplaadplekken onderweg, en in welke opzichten uw laadpaal verschilt met een laadpaal op het tankstation.
Auto thuis opladen
Wanneer u een elektrische auto heeft, of gaat nemen, is het dus slim om een laadpaal te laten plaatsen bij uw woning. U kunt uw auto dan opladen wanneer u dat wil, en het is bovendien 2 tot 3 keer goedkoper dan het laden aan een publieke laadpaal. U heeft de keuze tussen een 1-fase en 3-fase laadpaal. De 3-fase laadpaal kan tot wel 3 keer zo snel laden. Maar, veel woningen hebben geen aansluiting in de meterkast waarop een 3-fase laadpaal aangesloten kan worden. Die zal dus gemaakt moeten worden. Bovendien moet u goed opletten dat uw auto wel opgeladen kan worden door een 3-fase laadpaal. Dat is namelijk zeker niet altijd het geval. Wanneer u een goede specialist vindt voor het kopen van uw laadpaal, kan die u adviseren over het meest geschikt merk en model voor u.
Auto onderweg opladen
In Nederland staan 56.000 openbare laadpalen, en de aantallen zijn nog altijd aan het stijgen. Er is dus altijd wel een plek bij u in de buurt om uw auto op te laden (die vindt u overigens op oplaadpalen.nl). Om hiervoor op te laden, heeft u een laadpas nodig, waarvoor u terecht kunt bij verschillende aanbieders. Snellaadpalen zijn vooral te vinden langs de snelweg. Hier kunt u uw accu opladen van 10 tot 80 procent in 40 minuten. Na die 80 procent gaat het echter een stuk minder snel. De auto wordt dan geladen met een hoog vermogen en gelijkstroom, waardoor de boordlader niet gebruikt wordt. De boordlader hoeft de wisselstroom die normaal via de laadpaal in de auto komt niet om te zetten naar gelijkstroom.
Wij raden aan om altijd de hulp in te schakelen van een specialist wanneer u een laadpaal gaat kopen. Wilt u hulp met het vinden van een betrouwbare specialist? Neem dan contact met ons op.