Zonder verduurzaming 13% hogere energielasten
Zeer recent verscheen dit bericht in de pers: “Woningeigenaren die hun huis niet verduurzamen, kunnen tussen nu en 2030 de energiekosten met 13 procent zien stijgen, verwachten economen van ING.” Dat is natuurlijk een zorgelijke ontwikkeling voor uw portemonnee. Maar los daarvan is het in het algemeen belangrijk om minder kwistig met onze energie om te gaan. Besparing voor uw portemonnee of niet, het wordt tijd dat we met zijn allen duurzamer gaan leven. Met een onafhankelijk energieadvies ontdekt u hoe u het mes aan twee kanten kunt laten snijden. Aan de ene kant voor uw portemonnee en aan de andere kant voor het welzijn van ons allemaal.
Belang van duurzaam energieadvies
We moeten het belang van een duurzaam energieadvies niet onderschatten. Er wordt links en rechts veel geroepen over verduurzamen. Maar we kunnen ons voorstellen dat u door de bomen het bos niet meer helemaal ziet. Want welke manier van verduurzamen is voor u van belang en welke niet? Want wat moet u doen? Moet u isoleren, zonnepanelen kopen, een warmtepomp aanschaffen? En wat kost dat allemaal? Wat voor de een rendabel is, is voor de ander een te hoge investering. We proberen u hier op het juiste spoor te zetten.
Welke vorm van verduurzamen werkt voor u?
We zijn met zijn allen al best ver in het verduurzamen van onze panden en ons energieverbruik. Een duurzaam energieadvies begint in alle gevallen nog altijd met isolatie, dat ten onrechte de naam heeft dat het gedoe oplevert en duur is. Het tegendeel is juist waar. Sommige verduurzamingsmaatregelen, zoals zonnepanelen en goede woningisolatie leveren nu al geld op. Vooral met isolatie zijn we al een aantal jaartjes bezig. Dat heeft zijn nut reeds bewezen. Ook het gebruik van zonnepanelen werpt in Nederland, ondanks de relatief weinig zonuren, inmiddels al zijn vruchten af.
Gebruik van de warmtepomp
In een duurzaam energieadvies wordt de warmtepomp wel regelmatig genoemd, maar die is voor veel mensen nog veel te duur. Hoewel zonnepanelen en woningisolatie nu vaak al geld opleveren, geldt dat meestal niet voor warmtepompen en de aansluiting op een warmtenet. Voor een hybride warmtepomp is de verwachting van de kenners dat die investering rond 2030 positief rendeert.
Duurzaam energieadvies voor iedereen verschillend
Zoals gezegd kan een duurzaam energieadvies voor u iets anders betekenen dan voor uw buurman of iemand die in een ander deel van de stad of het dorp dan u woont. Heeft u een vrijstaand huis of een appartement? Woont u in de stad of op het platteland? Een duurzaam energieadvies werkt alleen als het op maat gemaakt is voor u. Pas dan levert u een zinvolle en optimale bijdrage aan de inhoud van uw portemonnee en het welzijn van moeder aarde. Kijk vooral goed rond op internet en beoordeel zelf bij wie u het beste te rade kunt gaan voor een duurzaam energieadvies.